Przepis na domowy karmel

jabłka w domowym karmelu

Karmel nazywany także „palonym cukrem ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukiernictwie. Używany jest jako środek barwiący, dodatek do deserów, nalewek, napojów gazowanych (cola) lub do dekoracji.

Jak zrobić karmel w domu

Samodzielne zrobienie karmelu nie jest trudne, ale wymaga pewnej wiedzy. Po pierwsze karmelizowany cukier ma bardzo wysoką temperaturę (ok. 200 stopni), więc trzeba zachować szczególną ostrożność, by się nie poparzyć. Po drugie barwa i smak karmelu zmieniają się wraz z czasem gotowania. Im jest on dłuższy tym kolor jest ciemniejszy, a smak bardziej gorzki. Ze względu na wysoką temperaturę, nie ma mowy o próbowaniu podczas przygotowywania.

Na domowy karmel przepis jest bardzo prosty. Wystarczy cukier i woda. Proporcje mogą być różne, im mniej wody dodamy, tym karmel będzie gęstszy, a po wystygnięciu może nawet przyjąć postać stałą. Możemy z niego wykrawać różne elementy ozdobne na ciasta lub torty, ewentualnie zrobić lizaki dla dzieci.

Istnieją dwie metody na karmelizowanie cukru, różnią się momentem dodania wody.

 

Metoda I

Na patelnię lub do garnka wsypujemy cukier (4 łyżki) i na małym ogniu podgrzewamy, aż cukier się stopi i zacznie brązowieć. Cały czas mieszamy, aby cukier się nie przypalił. Gdy uznamy, że ma już odpowiednią barwę dolewamy ok. 50 ml wody. Musimy bardzo uważać, bo cukier może pryskać. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Metoda II

Cukier wsypujemy do garnka i od razu dodajemy wodę. Mieszamy całość łyżką do momentu rozpuszczenia cukru, potem już tylko przez potrząsanie garnkiem. Gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia odpowiedniej barwy i konsystencji.

Do gorącego karmelu możemy też dodać gorącą śmietankę. Otrzymamy wtedy sos do lodów i deserów.
———–
Zdjęcie: pixabay.com/jp26jp
CC-License: CC0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *