Bogactwo składników odżywczych ukryte w mięsach!

rodzaje mięsa

Niemal każda kuchnia na świecie bazuje na potrawach mięsnych. W polskiej kuchni popularną wieprzowinę powoli zastępuje drób (gęsina) oraz liczne gatunki ryb (łosoś). Mięso oprócz walorów smakowych jest cennym źródłem składników odżywczych. Jakie są rodzaje mięsa?

Mięso wieprzowe

Popularne jest w wielu krajach na świecie, za wyjątkiem kultury żydowskiej i muzułmańskiej, gdzie ten gatunek mięsa jest odgórnie zakazany prze religię. W polskiej kuchni największą przychylność zyskał sobie schabowy w chrupiącej panierce.

Mięso wołowe

Posiada nienasycone tłuszcze, witaminy z grupy B. Charakteryzuje się dużą zawartość żelaza. Szczególnie polecana osobom anemicznym oraz kobietom w ciąży. Wyśmienicie smakuje smażona z cebulką, jak również w postaci krokietów, kotlecików w zestawieniu z surówkami.

Mięso drobiowe

Kurczaki

Szczególnie filet z piersi kurczaka jest najbardziej odżywczym mięsem. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest lekkostrawne. Doskonale smakuje przyrządzone na słodko i ostro. Popularnością cieszą się też nogi, udka kurczaka, skrzydełka duszone, a wcześniej marynowane w ziołach.

Gęsi

Rodzimy przysmak powraca w szybkim tempie na polskie stoły. Gęsina charakteryzuje się dużą zawartością białka i żelaza. Gatunek tego mięsa zaliczany jest do zdrowej żywności, ze względu na niską zawartość tłuszczu. Traktowana jest jak delikatesowy przysmak z wyższej półki. Podawana jest jako danie główne.

Indyki

Mięso indycze włączane jest do diet antyalergicznych. Posiada dużą zawartość białka, składników mineralnych i niską zawartość tłuszczu. Mięso jest bardzo proste w przygotowaniu i doskonale smakuje podane na ostro, czy tez słodko.

Ryby

Mięso o dużej wartości odżywczej. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy, składniki mineralne. Niektóre gatunki posiadają tłuszcz. Mięso ryb jest lekkostrawne, kruche i wysoko przyswajalne. Znajduje zastosowanie w diecie chorych i małych dzieci.

Polacy coraz częściej prowadzą zdrowy tryb życia, a co za tym idzie wybierają różne rodzaje mięsa i łączą je z sezonowymi warzywami.
———–
Zdjęcie: unsplash.com/Lukas Budimaier
CC-License: CC0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *